Látnivalók Eszergom városában és környékén

Bazilika

A város nevezetességei közül szinte mindenkinek a Bazilika jut eszébe elsőnek. Mivel a főszékesegyház felszentelt hely, rövidnadrágban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban ha lehet ne menjünk be. Az épületben nincs lift, viszont akadálymentesítve van, kerekesszékkel látogatható. A Panorámaterembe, a Kincstárba tehát a felsőbb szintekre csigalépcsőn juthatunk fel. A Kupolakilátóba 400, a Kincstárba 60, a Panorámaterembe 120 lépcső vezet. Tilos mobiltelefont használni, valamint a Kincstárban nem lehet sem fényképezőgépet sem kamerát használni.

Naponta kétszer általános tárlatvezetés indul, és igény esetén, csoportoknak, gyerekeknek, speciális vezetés kérhető. A bazilika közvetlen környezetében elegendő parkolóhely van kialakítva, azonban a kettő közül az egyik fizetős, és azt nem nagyon szeretik. A másik viszont, amelyik közvetlenül a bejáratnál van, kissé kockázatos. Mivel ott állnak meg a turistabuszok, esetenként 8-10 is egyszerre, és eléggé zsúfolt, csak a bátrabbaknak ajánlom. Ha az egész épületről szeretnénk fényképet készíteni, akkor ahhoz megéri a Mária-Valéria hídon átmenni Szlovákiába. A híd tövében a parkolóból csodálatos felvételek készíthetők.

A Királyi Palota a török uralom alatt szinte teljesen elpusztult. A maradványait helyreállították, és esténként kivilágítják. A 14. századból fennmaradt középkori palota a Várhegyen található és látogatható. Ha kíváncsiak vagyunk a Várhegy és a vár történetére, akkor a Vármúzeumot vétek kihagyni. Állandó kiállítások várják a látogatókat, például a magyar pénz és pénzverés történetével, díszfegyverek kiállításával.

Szent István koronázás emlékmű
Szent István koronázás emlékmű

A Főszékesegyházi kincstár világviszonylatban is kiemelkedő textil- és ötvös gyűjteménnyel rendelkezik. Könyvtára az ország leggazdagabb és legrégibb könyvállományával rendelkezik. Sok kódexet és ősnyomtatványt őriznek itt. A város tereit és parkjait mindenképpen megéri felkeresni, főleg a belvárosi történelmi részben. Az épületek nagy része műemlékvédelem alatt áll, több száz éves helyreállított épületek. A Széchenyi téren a Vak Bottyán palota ma a Városháza épülete.

A Mala-forrásalagút a Héviz városrész és a fürdő alatt húzódó járatrendszer. A lecsapolt Héviz tó forrásvizének elvezetésére építették. Bejárata a Szent István strandfürdő területén van, és a felújított részek előzetes engedéllyel, kis csoportokban bejárhatók. A Prímási palota második emeletén a Keresztény múzeum kiemelkedő gyűjteménnyel rendelkezik a középkori magyar táblafestészet, szobrászat, valamint itáliai, németalföldi, osztrák festészetből. Itt található Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye. Rendkívül gazdag iparművészeti és grafikai gyűjteménnyel rendelkezik.

A Szent Anna templom Esztergom déli városrészének nevezetessége, a római Pantheon mintájára készült. A templomon a tervező, Packh János a bazilika legnagyobb kupoláját próbálta modellezni. A várhegyen lévő Mindszenty Hercegprímás tere őrizte meg leginkább az összes tér közül a késő középkori hangulatot. Már csak ezért is érdemes felkeresni. A környező terek is műemlékekben gazdagok.

Babits emlékház: Az épület 1924-től a költő haláláig a nyaralója volt. A ház egyik fala „autogram fal” amin a kor jeles írói, költői örökítették meg a nevüket. Április 1-től október 31-ig látogatható, 800.-Ft-os belépődíj ellenében, valamint külön térítés ellenében magyar nyelven tárlatvezetés kérhető. Esztergom Szenttamás városrészében található a Fájdalmas-Szűz Kápolna. Az eredeti templom a török háborúkban teljesen elpusztult. A kápolna 1823-ban épült. Itt van elhelyezve Becket Szent Tamás ereklyéje, ami előtt rá emlékezve minden évben gyertyát gyújtanak.

A Prímás-szigetet vétek lenne kihagyni a hatalmas egybefüggő zöldövezet, valamint az itt található Aquasziget wellnessközpont miatt. Az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek nevezetességét a Pálos-kolostort és a Szlovák tájházat is érdemes egy kirándulás keretében felkeresni.