Programlehetőségek Esztergomban

Esztergom óra

A város az állami ünnepeken kívül egyéb rendezvényekkel is igyekszik lakosai részére szórakozási lehetőségeket nyújtani. Vannak állandó rendezvények, kiállítások, amik minden évben megrendezésre kerülnek, és vannak időszakosak, amelyek csak alkalomszerűen. Ezekről az alkalomszerű programokról a város honlapján érdemes tájékozódni utazásunk előtt. Ott részletes tájékoztatást kapunk a minket érdeklő kiállításokról, előadásokról, koncertekről.

Vallás és művészettörténet

Az Esztergomi Bazilika egész évben állandó programokkal várja az érdeklődőket. Az állandó kiállítások és tárlatvezetések mellett időről időre szerveznek meghívott előadókkal a bazilikában található gyűjteményekről előadásokat.

A bazilika gondolt a gyermekekre is, egészen óvodás kortól 18 éves korig szervez csoportoknak foglalkozásokat, művészettörténeti előadásokat, gyermek tárlatvezetést. Ez a szolgáltatás előzetes időpontfoglalás után családoknak, csoportoknak igénybe vehető.

Történelem

Az Esztergomi Várban hagyományteremtő szándékkal indult ebben az évben az Esztergomi Históriás Napok rendezvénysorozat, amely július 31 és augusztus 2 között kerül megrendezésre. Június elsejétől változatos gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat szerveznek, továbbá betekintést nyerhetnek a középkori gyermekek életébe. Mindezek mellett a várban állandó kiállítások is találhatók, amik egész évben megtekinthetők.

Kultúra

A kultúra szerelmesei is találnak maguknak, az érdeklődési körüknek megfelelő programokat. Az Esztergomi Művelődési ház, a Szent Adalbert Központ, a Helischer József Városi Könyvtár vagy a Zsolt Nándor Zeneiskola mindig szervez különböző témákban, vendégelőadókkal kiállításokat, előadásokat, koncerteket. Ezekről a szervező intézmény honlapján lehet információt kapni.

Múzeumok

A városban többféle múzeum is található, amiből néhány a gyermekek figyelmét is felkeltheti. Ilyen például a Búvármúzeum, vagy a Duna múzeum, ahol környezetvédelmi és vízügyi eszközök, fejlesztések szemlélhetők meg. A felnőtteknek és kimondottan a témát szeretőknek a Balassi Bálint múzeum és a Keresztény múzeum nyújt kellemes szórakozást.

Szórakozás

Lampionos felvonulás és majális április 30-tól május 2-ig. A lampionos felvonulás a kis Duna partján csoportok, egyesületek, magánszemélyek részvételével megrendezett látványos, vízi úszó alkalmatosságok versenye, amelyet alkalmanként több ezer ember is végignéz és végigizgul. Tűzijáték, játszópark, táncbemutatók, zenés rendezvények, koncertek színesítik még a programokat.

Gyermeknap, játék és sportfesztivál május 30-án és 31-én. Gyermekeknek szervezett sport programok, versenyek, kézműves foglalkozások és koncertek.

Nyárnyitó fesztivál: június 26-27, két napos zenei fesztivál.

Szent István fesztivál: augusztus 14-22-ig zenei fesztivál, augusztus 20-i programsorozat koncertekkel, egyéb rendezvényekkel felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Lecsó fesztivál: Szeptember végén (2015-ben 26-án) lecsófőző verseny, zenés programokkal, előadókkal. Ha rejtélyekre vágyunk, akkor a városban található „Rejtélyek szobája” kalandos és izgalmas szórakozást nyújthat. Egy mozijegy áráért, logika, megfigyelőkészség, csapatmunka és kreativitás használatával kell kijutnotok a szobából. Csapatépítő tréningnek sem utolsó izgalmas szórakozási lehetőség.

Passzív pihenés szerelmeseinek, vagy a gyermekkel érkezőknek az Aquasziget élményfürdő felejthetetlen kikapcsolódást nyújt. Az egész napos városnézés után érdemes megnézni a Danubius mozi kínálatát. Egy izgalmas film